luni, 25 iulie 2011

Red Bull X-Alps 2011

Am scris pina acum pe acest blog citeva impresii ca participant amator la diverse competitii montane. E momentul sa scriu ceva si despre atletii adevarati. De citeva zile sint spectator la poate cea mai spectaculoasa cursa montana din lume, Red Bull X-Alps. Urmaresc cursa live pe X-Alps live tracking. Nu credeam ca privitul unor puncte pe o harta poate da dependenta :-).
Singurul roman participant in aceasta cursa, Toma Coconea se afla de citeva zile constant pe locul doi. Desi Tomi face eforturi supraomenesti, mergind pe jos peste 100 km pe zi, nu a reusit deocamdata sa recupereze avansul luat de elvetianul Christian Maurer, care, atit cu stiinta cit si cu noroc a reusit un zbor extraordinar de 400 km intr-o singura zi ! In mod cert Maurer este un geniu al zborului cu parapanta ! E capabil sa zboare in conditii in care restul atletilor prefera sa mearga pe jos. E suficient de experimentat incit sa-si programeze lansarea la o ora la care ceilalti inca urca din greu pantele muntilor, avind in vedere ca in mod normal dimineata nu prea sint conditii de zbor. Si are un simt al termicelor care-i permite sa faca zboruri neobisnuit de lungi. Se vede clar experienta de zbor acrobatic pe care o are in spate.
Pe de alta parte, daca aceasta ar fi fost o cursa doar de alergare, Tomi ar fi cistigat sigur. Cred ca este cel mai puternic atlet din aceasta cursa. Insa vremea nu prea l-a ajutat sa zboare, iar pe jos, oricit de repede ar merge, progresul este mult mai lent decit cu parapanta. Ca sa nu mai vorbim de oboseala.
In acest an vremea a fost neobisnuit de aspra, cu ploi si ninsori acum in mijlocul lui iulie.
In timp ce Maurer a urmat o linie de zbor pe la nord, Tomi a mers neobosit pe jos sute de kilometri prin vai drept spre vest. In aceasta dimineata a urcat spre un loc de lansare si chiar in aceste momente, zboara in apropierea muntilor de 3000 de metri in drum spre Matterhorn ! Expertii sustin ca nu are alternativa la drumul lui Maurer pe la nord ! Este o cursa palpitanta, Tomi isi arata clasa si o ia pe 'scurtatura' ! Mai are oare sanse sa-l ajunga din urma pe elvetian ? Un zbor peste munti inzapeziti, pe un teren extrem de dificil !

Un clip nostim cu participantii la competitie.

Update: Tomi a trebuit totusi sa faca un ocol pe la nord, zboara din cite vad cu mare viteza pe deasupra cotei de nivel de 2400 metri.
Update 2: a atins in dupa-amiaza aceasta Mattherhornul, dupa ce a mers pe jos inca 16 km de la locul de aterizare.
Update 3: poze spectaculoase cu Toma Coconea in drum spre Matterhorn

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu